Fosfaatrechten2024-03-04T14:24:06+01:00

Fosfaatrechten

Succesvolle bemiddeling bij de verkoop
en aankoop van fosfaatrechten

Fosfaatrechten kopen & verkopen

Vanaf 15 januari 2018 is het mogelijk om fosfaatrechten over te kopen en verkopen. Voor een succesvolle bemiddeling bij de verkoop en aankoop van fosfaatrechten is Klaver Agrarisch Vastgoed een samenwerkingsverband aangegaan met zes agrarische makelaarskantoren, genaamd ‘De Fosfaatstroom’. Door de landelijke spreiding van de makelaarskantoren ontstaat een uitwisselingssysteem met vraag en aanbod door het hele land. Binnen ‘De Fosfaatstroom’ wordt de totale transactie volledig en zorgvuldig afgehandeld.

De fosfaatstroom
‘De Fosfaatstroom’ is een samenwerking tussen zes gerenommeerde agrarische NVM makelaarskantoren verspreid over Nederland. Met trots kunnen wij u melden dat wij één van deze makelaarskantoren zijn.

Fosfaatrechten verkopen
Heeft u teveel fosfaatrechten voor het houden van uw huidige aantal melkvee? Heeft u gewenste ontwikkelingen in het verschiet waardoor er fosfaatrechten vrijkomen? Dan komen wij graag met u in contact!

Wanneer fosfaatrechten worden overgedragen van verkoper naar koper, dan wordt een percentage van de overgedragen rechten gekort (vervallen aan de overheid), ook wel afromingspercentage genoemd. Met ingang van 29 april juni 2022 is het afromingspercentage 10%. Dit omdat het aantal fosfaatrechten in Nederland is terug gebracht tot onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilogram fosfaat. Als gevolg hiervan is het afromingspercentage verlaagd van 20% naar 10%.

Door onze kennis in de bijbehorende wet- en regelgeving, onze jarenlange ervaring in bemiddeling en het landelijke uitwisselingssysteem waar wij aan deelnemen kunnen wij u een efficiënte, transparante en volledig verzorgde transactie bieden tegen vooraf afgesproken bemiddelingskosten.

In een vrijblijvend gesprek bespreken wij graag wat wij voor u kunnen betekenen!

Fosfaatrechten kopen
Heeft u te kort fosfaatrechten voor het houden van u huidige aantal melkvee? Heeft u gewenste ontwikkelingen in het verschiet waardoor er fosfaatrechten nodig zijn? Dan komen wij graag met u in contact!

Door onze kennis in de bijbehorende wet- en regelgeving, onze jarenlange ervaring in bemiddeling en het landelijke uitwisselingssysteem waar wij aan deelnemen kunnen wij u een efficiënte, transparante en volledig verzorgde transactie bieden tegen vooraf afgesproken bemiddelingskosten.

Meer informatie over onze werkwijze? Neem contact met ons op!

Veelgestelde vragen

Wat zijn fosfaatrechten?2024-02-22T11:06:24+01:00

De Nederlandse Veehouderij heeft in 2015 meer fosfaat geproduceerd dan is toegestaan op basis van Europese afspraken. Sinds 1 januari 2018 hebben landbouwbedrijven die bedrijfsmatig melkvee houden daarom fosfaatrechten nodig.  Het doel van het fosfaatrechtenstelsel is dat de productie van fosfaat onder het fosfaatplafond komt en blijft.

Hoe kan ik fosfaatrechten verkopen?2024-02-22T11:09:14+01:00

Heeft u teveel fosfaatrechten of heeft u ontwikkelingen in het verschiet waardoor er fosfaatrechten vrijkomen? Dan kunt u ervoor kiezen om fosfaatrechten te verkopen. Wij zijn aangesloten bij ‘De Fosfaatstroom’. ‘De Fosfaatstroom’ is een samenwerking tussen zeven gerenommeerde agrarische NVM makelaarskantoren. Wij bemiddelen bij de succesvolle aankoop en verkoop van uw fosfaatrechten, rechtstreekse boer-boer transacties.

Hoe kan ik fosfaatrechten kopen?2024-02-22T11:09:29+01:00

Heeft u onvoldoende fosfaatrechten en wilt u daarom fosfaatrechten voor uw bedrijf bijkopen? Wij bemiddelen via ‘De Fosfaatstroom’ bij het succesvol aankopen van fosfaatrechten. Meer informatie over het kopen van fosfaatrechten vindt u hier.

Hoeveel fosfaatrechten heb ik nodig?2024-02-22T11:09:43+01:00

Vanaf 1 januari 2018 mag u met uw bedrijfsmatig gehouden melkvee niet méér fosfaat produceren dan het aantal fosfaatrechten dat u heeft. Fosfaatrechten worden uitgedrukt in kilogrammen fosfaat: 1 recht is 1 kilogram fosfaat.

Wat is het afromingspercentage bij de overdracht van fosfaatrechten?2024-02-22T11:10:03+01:00

Wanneer fosfaatrechten worden overgedragen van verkoper naar koper, dan wordt een percentage van de overgedragen rechten gekort (vervallen aan de overheid), ook wel afromingspercentage genoemd. Met ingang van 13 juni 2019 is het afromingspercentage 20 %. Wanneer het aantal fosfaatrechten in Nederland is terug gebracht tot onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilogram fosfaat, dan wordt het afromingspercentage verlaagd naar 10 %. Meer informatie hierover vindt u hier.

Hoeveel fosfaatrechten kan ik afromingsvrij verleasen?2024-02-22T11:10:38+01:00

Het is nu mogelijk om maximaal 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij te leasen. Op dit moment past RVO het formulier en de systemen aan. Volgens RVO is het vanaf half april 2022 mogelijk deze leasemeldingen te doen. Het is mogelijk om reeds gemelde overdrachten te herzien. Een verleaser kan aan meerdere partijen 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij verleasen.

Hoeveel fosfaatrechten kan ik afromingsvrij leasen?2024-02-22T11:10:48+01:00

Het is nu mogelijk om maximaal 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij te leasen. Op dit moment past RVO het formulier en de systemen aan. Volgens RVO is het vanaf half april mogelijk deze leasemeldingen te doen. Het is mogelijk om reeds gemelde overdrachten te herzien. Een verleaser kan aan meerdere partijen 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij verleasen.

Het laatste nieuws

  • Klaver Agrarisch Vastgoed en Klaver Makelaardij gaan samen verder

    2 januari 2025

    Wij hebben mooi nieuws. Klaver Makelaardij en Klaver Agrarisch Vastgoed komen per 1 januari 2025 in één hand. We blijven twee speciaalzaken. ‘Wonen’ en ‘Agrarisch’ werken al jarenlang nauw samen. Deze eenwording is dan ook een logische stap. Zo kunnen wij onze krachten nog beter bundelen. De overlap tussen wonen [...]

  • Artikel: De stijgende prijzen van landbouwgrond en de impact op de agrarische sector

    11 november 2024

    De stijgende prijzen van landbouwgrond en de impact op de agrarische sector In de afgelopen jaren zijn de prijzen van landbouwgrond in Nederland flink gestegen. Deze ontwikkeling heeft een aanzienlijke impact op agrarische bedrijven en de toekomst van de agrarische sector. Om meer inzicht te krijgen in deze trend, spraken [...]